25 Eylül 2013 Çarşamba

Egemenlerin Kurguladığı Futbol

Akhisar Belediye ve Hamza Hamzaoğlu uyumu üçüncü galibiyetine ulaştı. Geçen sezon ligde tutunmayı zorlukla başaran Ege temsilcisi, bu istikrar sayesinde korku hattından uzak durmayı başaracak gibi gözüküyor. Gaziantepspor beş haftanın sonunda tek puanla en altta gittikçe yalnızlaşıyor. Karabükspor - Kayseri Erciyes müsabakası başladığı sonuçla sona erdi. Taraflardan herhangi biri duran toplardan ya da uzak mesafeli şutlardan sonuç alamayınca, düşük tempoda ve kontrollü oynayan iki takım gol atmadan birer puanı paylaştılar. Golsüz beraberliklere puan verilmemesi yeniden gündeme mi getirilse?
Yunan golcü Gekas’ın yeni takımı Torku Konyaspor, Gekas’ın sessiz kaldığı maçta, Gençlerbirliği’ni evine puansız yollayarak üç hafta sonra üç puan almayı başardı. Yaklaşık 20 dakika 10 kişi oynayan rakibine gol atmayı başaramayan Alkaralar, bu haftayı puansız kapattılar. Yıllardır hem yukarıdan hem aşağıdan uzak sezonlar geçiren Başkent temsilcisi, bu sezon aşağıya daha yakın gözüküyor. Roberto Carlos’un futbol oynamaya çabalayan takımı sahasında Kasımpaşa’ya tüm puanları kaptırdı. Oyun merkezini ileri taşıyıp rakibinin sahasına yerleşen ev sahibi takımımın geride bıraktığı büyük boşlukları çok güzel değerlendiren Şotagiller geçtiğimiz sezonun üzerine koymaya devam ediyor. İlk beş haftanın sonunda ekstra Avrupa vizesini almaya en yakın ekip onlar gibi duruyor.  
Zorlu fikstürünü başarılı şekilde atlatan ve görece rahat maçlara geçen Eskişehirspor, geçen hafta Sivas deplasmanında 10 kişi kaldıktan sonra direnememişti. Kırmızı Şimşekler bu hafta yine 10 kişi kaldıkları maçta oyuna sonradan giren Aytaç Kara’nın ilk Süper Lig golüyle kazanmayı başardılar. Hâlâ galibiyeti olmayan Antalya, korku hattındaki yerini sağlamlaştırdı. Önümüzdeki hafta Samet Aybaba’nın eski takımı Beşiktaş’ı ağırlayacaklar.
Ersun Yanal etkileri iyice belirginleşen Fenerbahçe, bu hafta sezona iyi başlayan takımlardan Elazığspor’u ağırladı ve yine farklı kazandı. Avrupa kupasından men cezası onandıktan sonra silkelenen Sarı Kanaryalar, ilk haftanın ardından oynadıkları tüm maçları kazandılar. Ersun Yanal’ın barış elini uzattığı Sow’un cevabı “hat-trick” oldu. Elazığspor için bu deplasmandan puan çıkartmak zaten büyük sürpriz olacaktı ancak farklı mağlubiyet,  ritmlerini bozma riski taşıyor.
Çaykur Rizespor çaylak sezonunda üçüncü sıraya kadar yükseldi. Sezon sonuna kadar ilk beşte kalmaları şimdilik hayal gibi gözükse de ligi korkudan uzak tamamlayacaklardır. Beşinci haftanın sonunda düşme hattına kadar gerileyen Bursaspor’un seri galibiyetler alarak örselenen özgüvenini onarması gerekiyor.
Memlekette düzgün giden tek şey Beşiktaş iken onu da karıştırmayı başardılar. Yaşananların ardından kırılan seyirci rekorunun da oynanan oyunun da önemi kalmadı. “Futbola siyaset bulaşmasın” diyenlerin kendi elleriyle kurdukları 1453 Kartalları’nın bulunduğu yerden ve yükselen tekbir seslerinin ardından olayların başlaması, ses kısma ve yayın kesme konusunda dünya lideri yayıncı kuruluşun olayları kesintisiz aktarması, spor savcılarının olimpiyat stadında hazır beklemesi, olayların hemen ardından hükümet kanadından konuya dair yetkili-yetkisiz kişilerin, sahaya girmek için Hezarfen misali uçması gereken Çarşı’yı suçlamaları, yaşananların kurgusal olduğunu düşündürüyor. Joseph Goebbels patentli taktiklerle yalan söylemeyi devlet geleneği haline getirenler sayesinde inandırıcılığını yitirmiş bir devlet örgütlenmesi ile karşı karşıyayız. Yaşananlara ilişkin hükümet, savcı, emniyet, yayıncı kuruluş ve TFF kanadından yapılacak açıklamaların da bu sebepten inandırıcılık sorunu olacaktır. Olayların faturasını “Çarşı”ya kesip onu itibarsızlaştırmaya çalışanlar ise başarılı olamayacaklar. Zira Çarşı’nın neler yapıp neler yapmayacağını Haziran’da herkes gördü.
Sezona beklentilerin altında başlayan iki takım Kayseri’de haftanın kapanış maçına çıktılar. Gol yememe üzerine kurgulu bir taktikle sahaya çıkan Trabzonspor, ikinci yarıda bir de gol bulunca hanesine üç puan yazarak altıncılığa kadar yükseldi. Bu üç puanın morali ile yukarılara tutunmayı başarabilirler. Kaybetmeyi hak etmeyen Kayserinin kazanmak için daha fazlasını yapması gerekiyor.
Usta’yı rahatsız edecek unsurları etkisiz hale getirme konularında fazla mesai yapan TFF ve yayıncı kuruluştan maç planlamaları konusunda da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Hava sıcaklıklarının normale döndüğünü ve maçların artık gündüz de oynanabileceğini fark ederlerse tüm maçları izleyen sporseverleri maç kaydetme ve sonucunu bildikleri maçı izleme dertlerinden kurtarmış olacaklar.

25 Eylül 2013 Çarşamba, soL Gazetesi