MÜ-YAP’ın myspace ve last fm sitelerine erişimi mahkeme kararı ile engellediğini çok saygıdeğer bir müzisyen (ona sadece müzisyen demek, onun yeteneklerine yapılmış bir saygısızlıktır biliyorum ama beni idare etsin) arkadaşım iki gün önce beni aradığında öğrendim. Hala yaşadığım şoku üzerimden atabilmiş değilim.
Kültür Bakanlığı’nın 03 Ağustos 2000 tarihli onayı ile kurulan MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, büyük plak firmalarının bir araya gelerek oluşturduğu bir meslek birliğidir. Bugün 127 üyesi olan MÜ-YAP ayrıca şu anda faal olmayan ancak faal oldukları dönemde üyesi olan Prestij Müzik, BMG, Universal gibi firmaların da arasında bulunduğu altı firmanın katalogunu da korumaktadır. Özellikle Bülent Forta’nın başkanlık yaptığı son dönemlerde dijital alanda yapmış olduğu çalışmalarla kişisel olarak benim ciddi bir takdirimi toplamış ve belki de bu alanda tüm dünyaya örnek olacak bir çalışma sonucunda internet servis sağlayıcı firma ile ortak bir dijital platform kurmayı başarmıştır. TTnet Müzik platformu gelecekte bu işin nasıl olacağına dair tüm dünyaya fikir veren bir oluşumdur.
Eski Dev-Yol liderlerinden ve hayatının 12 yılını hapiste geçirmiş, özgürlük, hak ve hürriyet konularındaki görüşleri tüm Türkiye tarafından bilinen Bülent Forta, MÜ-YAP’ın Myspace ve Last Fm sitelerine mahkeme kararı ile yasak getirmesini “Bu iki firmanın da Türkiye’de şubeleri açıldı. Burada yapılan işler telif hakkı doğuruyor. Ancak yabancı firmalarla anlaşma yapmalarına rağmen Türk firmaları ciddiye almıyorlar, bize biraz üçüncü dünya ülkesi muamelesi yapıyorlar” şeklinde açıklıyor. Amaçları Myspace üzerinden MÜ-YAP kataloğunda yer alan eserlerin dinlenmesi sonucu doğan teliflerden oluşan haklarını almak. Buraya kadar her şey normal gözüküyor ancak kafa karıştırıcı durum bundan sonra başlıyor. İlk olarak bahsi geçen eserleri o sitelere yükleyenler eser sahiplerinin kendileri. Aslında sorun eser sahipleri ile MÜ-YAP arasında bir problem. Buradan baktığımızda olay bizi kesinlikle ilgilendirmiyor.
Olayın ikinci boyutu ise MÜ-YAP üyesi olmayan firmalardan albüm yapan sanatçılar ve herhangi bir plak firması ile ilişkisi olmayan kendi eserlerini bedelsiz olarak insanlarla paylaşan sanatçılar… Bunların sayısının MÜ-YAP kataloğunda yer alan eserlerden kat ve kat fazla olduğunu düşünürsek MÜ-YAP ile ilişkisi olmayan sanatçılar ile dinleyicileri arasındaki ilişkiyi bu şekilde engellemek diğer sanatçılar için ayrı bir hak ihlaline girer mi? Diğer sanatçılar da bu yasaklama sebebi ile MÜ-YAP’a dava açabilirler mi? Bu konuyu da hukukçulara bırakmak gerek.
Temel hak ve özgürlüklerden bahsedildiğinde bu ülkede ilk akla gelen isimlerden biri olan Bülent Forta’nın başkanlığını yaptığı bir kurumun, AKP iktidarı ve Tayyip Erdoğan zihniyeti ile benzer reflekslerle yaklaşıp bu sitelere yasak koymasının üzüntüsü ise paylaşarak geçecek gibi değil. Acaba Bülent Forta’da “yasak formaliteden kamuoyu oluşturmak için konuldu, yoksa yasak masak yok, ben ofisimdeki bilgisayardan bağlanıyorum myspace’e” diyor mudur? Hiç şaşırmam...
Beni myspace ve last fm sitelerini dolayısıyla bunların bağlı oldukları çok uluslu firmaları savunan adam durumuna düşürenler utansın...